Recente Posts

Monday, 24 August 2009

Zweedse Ikea en Noorse Kjell


Zweden 1943. De 17 jarige Ingvar Kamprad begint een bedrijfje in allerhande goederen en noemt het Ikea.Vier jaar later in 1947 schakelt Ingvar volledig over op zelfbouw meubelen.

Vervolgens valt Ikea meer dan zestig jaar niet negatief op, of het moet de discussie rond missende schroefjes en inbussleuteltjes zijn. Maar nu is dat moment dan toch gekomen onder het idee dat er altijd wel iemand is die op je let. In dit geval is het zijn Noorse buurman.

Die buurman is niet minder dan de premier Kjell Magne Bondevik. Deze meent dat meubelgigant Ikea vrouwen discrimineert in de handleidingen. In de montageinstructies is alleen te zien hoe mannen de meubelen in elkaar sleutelen, volgens Kjell.

Nu gaat het niet om de vraag of Kjell niets beters te doen heeft, maar om de verdediging van Ikea. Die stelt vervolgens in een persbericht op de aantijging van Kjell;
Met de handleidingen proberen wij te voorkomen dat moslims zich beledigd voelen.
Waarom, zo vraag ik me af, komt Ikea met deze vreemde uitleg? Het is niet aannemelijk dat Ikea 60 jaar geleden een veronderstelde moslimcultuur als uitgangspunt heeft genomen bij de vormgeving van haar handleidingen. Niettemin wordt dit thans als een geldend argument gepresenteerd.

Maar niet allen ik meen dat dit een vreemde uitleg is, Kjell kennelijk ook. Maar die maakt het vervolgens nog bonter door er serieus op in te gaan. Hij ziet er weliswaar ook geen geldig excuus in, maar verkondigd in de het Noorse dagblad Verdens Gang;
Dit is geen excuus. Het is belangrijk om de houding ten opzichte van gelijkwaardigheid te bevorderen, niet in het minst in moslimlanden.
Ikea maakt gebruik van het door haar opgedane inzicht dat de islamieten het niet zo op hebben met zelfstandig sleutelende vrouwen, zelfs niet in een handleiding. Maar wat daar ook van zij, dat argument is een gekunstelde invulling achteraf. De Noorse premier onderkent dit echter niet en trekt de lijn onmiddellijk door naar de moslimlanden zelf. Hierdoor krijgt deze klucht zelfs een politieke lading. De onderliggende suggestie dat moslims over lange tenen beschikken dan wel een ongeëmancipeerd concept vertegenwoordigen wordt nu door Kjell ondubbelzinnig bevestigd.

Wie zich al zorgen maakte over de positie van de vrouw in de islam krijgt daar nu de handleidingen van Ikea bij.

0 reacties: